Buffer of Maré-Cidade

Highlight

Student Name:

  • Li Hanlin

Co-Authors/Consultants:

  • Wang Zixuan
  • Wang Han

Advisor - Coordinator/Professor/Tutor:

  • Wei Dan

Institution Name:

  • Southwest Jiaotong University

Country:

  • China

Category:

  • Highlights
Back

1.Concepts and principles:
The project is located next to favelas in Maré-Cidade, Rio de Janeiro, Brazil. The site has many leftover and abandoned factories and there is a traffic route running through the site: Brazil Avenue. In order to solve the incompatibility of favelas and cities, improve the quality of life and living standards of the people, increase the use of abandoned factories, and enhance the vitality of the area, we propose the concept of "transition zone and buffer" to improve the current situation in this area in a progressive way.

2. Innovation and creativity:
With the principles of "less demolishing and more changes, beautiful features, comprehensive coordination, and people-oriented", we use phased planning and progressive renewal methods to gradually update the site which encourage spontaneous development, enhance the sense of participation and identity of people. We improve the buildings on the site, re-plan and organize the community structure, and on this basis, a new system in harmony with the environment is reasonably placed. We focus on the construction of site nodes, gradually establish connections between nodes, which develop site coherence and narrative, and use the nodes as the center to radiate to drive the development of surrounding areas, forming a complete and rich community structure. Besides, we properly introduce industries to solve local employment problems, thereby creating a better community atmosphere, resolving inherent contradictions and conflicts, and creating an inclusive, safe, resilient and sustainable living environment, and use it as an updated model for the surrounding areas of the favelas in Brazil to develop a community-based city with a hybrid community model.

3. Integration to the urban context
Our design eliminates major demolition and construction, pays full attention to the boundary relationship between the site and the surrounding favelas, and sets more open and public places at the boundary, such as various squares, graffiti walls, etc, and treats them with an inviting and welcoming attitude. We welcome people in the surrounding favela areas to integrate into the site. We strive to adopt a simulating "bottom-up" urban development feature, and in a gradual manner, we will update, improve and innovate on the basis of retaining more original buildings to preserve the memory of residents and the city. We provide a macro planning direction, but also guide residents to spontaneously carry out community design, and continuously improve and advance in practice to enhance residents' sense of identity and belonging.

Project: